Обявиха второ издание на национален конкурс за поезия в Чепеларе

През 2012 г. стартира второто издание на Национален конкурс за поезия Усин Керим - Чепеларе 2012.

         Идеята за конкурса възникна през 2008 година, когато бе отбелязана 80 годишнината от рождението на поета Усин Керим, а две години по-късно се проведе Първи национален конкурс за поезия в негова памет.

         Вече започна първия етап на второто издание на конкурса. Разпространен е статутът и авторите на стихосбирки издадени две години преди самата „надпревара” ги изпращат до 01.05.2012 г.

  Професионално жури ще се запознае с тях и ще номинира 10 сборни творби, които ще бъдат представени на заключителния поетичен конкурс- спектакъл. Една от тях ще получи и Националната награда за поезия „Усин Керим”.   

Заключителният конкурс- спектакъл, ще се състои на 19 октомври 2012 година в 18.00 часа в НЧ “Родопска искра”- Чепеларе, авторите лично ще представят номинираните стихосбирки в рамките на 5 минути, по ред изтеглен по предварителен жребий.

Наградният фонд е:

Националната литературна награда за поезия „Усин Керим”- 1500 лв. и Награда на публиката- 500 лв.

През месец януари 2010 г. постъпиха 110 конкурсни стихосбирки, оценявани от жури с председател Найден Вълчев и членове Димитрина Равалиева и Димитър Танев.

Нациналната награда за поезия „Усин Керим” бе присъдена на Валери Станков от Варна за стихосбирката му „Аз съм светлият мъж към безкрая”.

Фаворит на публиката стана младата поетеса Мария Рангелова със стихосбирката си „Цветя за котки”.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини