Германският президент ще подаде оставка

Германският президент Кристиан Вулф ще обяви, че подава оставка днес, съобщава ДПА, като се позовава на "добре информирани източници", цитирани от БГНЕС.

Вулф, чийто имунитет беше поискан снощи от прокуратурата в Хановер (Северна Германия) заради подозрения в облагодетелстване от служебното си положение, ще направи изявление в 11 ч местно време (10 ч по Гринуич) в замъка Белвю в Берлин, а канцлерката Ангела Меркел ще говори половин час по-късно.

Днес тя трябваше да се срещне в Рим с италианския премиер Марио Монти, но визитата й беше отменена. Тя ще бъде отложена за другата седмица, ако е възможно, съобщи прес службата на германското правителство.

От средата на декември Вулф е остро критикуван от германските медии, които го обвиняват, че е опитал да потули афера с получаването на частен кредит при много изгодни условия от съпругата на свой приятел индустриалец, докато беше премиер на Долна Саксония.

От тогава не минава и седмица без да избухне нов подобен скандал. В средата на януари жилището на бившия му говорител, уволнен на 22 декември, беше обискирано. Той е заподозрян в корупция заради събития между 2007 и 2009 г., докато беше говорител на Вулф като премиер на Долна Саксония.

Вулф отхвърля обвиненията и в началото на януари изключи възможността да подаде оставка.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини