Историческо и спасително финансиране за Гърция

Финансовите министри на еврозоната постигнаха споразумение за втори спасителен заем за Гърция на стойност 130 милиарда евро.

Това съобщиха дипломатически източници от Брюксел рано днес, цитирани от агенция АПА. Сведенията са огласени след разговори на финансовите министри в Брюксел, продължили над 12 часа.

Спасителното финансиране е включени в преработен спасителен заем за задлъжнялата страна.

Министрите са сключили и споразумение с частните кредитори за опрощаване на гръцкия суверенен дълг на стойност 53,5 %. Това е увеличение с 3,5 % на условията, съгласувани от лидерите на еврозоната през октомври.

Премиерът на Гърция Лукас Пападимос определи като „историческо” постигнатото споразумение за кредитиране на страната, предаде РИА Новости.

„Днешният ден е с историческо значение за гръцката икономика”, посочи Пападимос на пресконференция в Брюксел. Той подчерта, че трябва незабавно да се пристъпи към реализирането на програмата, която предвижда по-нататъшното кредитиране на страната и опростяването на нейния дълг.

Трябва да се направи още много, за да бъдат завършени изискваните действия за сключването на кредитното споразумение, което се очаква да стане в началото на март”, уточни гръцкият премиер.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини