Кошмарът „ешерихия коли” се събуди, жертвата 6-годишно дете

6-годишно дете от Германия е починало и причина за трагичния случай е смъртоносната бактерия Ешерихия коли. Ще се повтори ли миналогодишната истерия около епидемичния взрив, убил стотици и изправил на нокти хиляди нищо неподозиращи хора?

Санитарните власти в Германия са действали светкавично в този случай: взети са проби от всички храни в дома на починалото дете и са изследвани останалите членове на семейството. Проверени са и магазините, откъдето клетниците са пазарували. Усилени проверки има в целия район Хамбург, където се е случило нещастието.

Преди година бактерията зарази само в Германия повече от четири хиляди души, повече от 100 от тях починаха. Първоначалната версия бе, че заразата е пренесена с парникови краставици от Испания. Сетне се заговори за бобови кълнове, за подправки от Северна Африка.

Още 120 души от 16 страни станаха жертва на смъртоносната бактерия. Заразените бяха предимно туристи или сезонни работници, пребивавали в Германия. Истината, която дълго време бе премълчавана, е, че бактерията живее в латентно състояние в храносмилателната система на топлокръвните животни и че всяка година само в Германия тя причинява заразни болести на 800 до 1200 души. Хората стават нейни жертви, когато приемат заразена храна – сурова кайма, недопечено месо или сурово мляко.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини