Държавата убива деца!

Вчера във всички институции бе внесено отворено писмо от почернени родители на загинали при пътни произшествия деца с искане за оставка на заместник-главния прокурор при ВКП Валери Първанов. Причината е изказването му в сутрешния блок на БНТ1 от 21 февруари.

В разговора по време на предаването той сподели,

реклама

че прокурори и съдии дават условни присъди на виновните убийци по пътищата, защото това била, цитираме: "Държавна политика", поради простата причина, че затворите в страната били препълнени. В същия разговор, подсмихвайки се, Първанов каза още: "Ами, то деца си умират по най-различни причини", сякаш има някакъв процент смъртност на деца, който е нормален за страната и е планиран.

Скандално е мека дума за описването на подобно зловещо изказване от страна на представител на прокуратурата и лице на държавата. Още повече, че самият Първанов заговори за държавна политика и официализира убийството на деца като такава.

И това пред очите на вече стотици съсипани от мъка родители. Пред целия български народ. Пред онези майки и бащи, които пострадаха от необявената война по пътищата на България. Пред хората, които загубиха най-ценното - ДЕЦАТА си - бъдещето на тази държавa. Пред изтерзаните, които намериха сили да изправят глави насред океан от мъка и сълзи, вместо да се удавят в него. Пред хората, чиито живот никога вече няма да е щастлив.

Тези хора сега крещят от мъка, за да спасят душите на сегашни и бъдещи родители, за които никога не трябва да се повтаря подобна мъка. 

"НИКОЙ НЕ ЗАСЛУЖАВА ДА ПРЕЖИВЕЕ ТОВА!", посочиха в писмо почернените родители.

Няма нещо по-силно от волята на родител да защити детето си, а в техния случай паметта му. Няма сила, която да пречупи такава воля. Но държавата се изгаври и с тази мъка. И с тази воля. И с този последен измъчен вопъл за справедливост. 

Винаги причината за злощастно отнетите животи се корени някъде по-дълбоко и е свързана с недостатъчно осъществяван контрол, липсата на строго регламентирани текстове в законите, липсата на превенция и на последно, но най-важно място, неадекватна съдебна система. Безспорен пример, за която е именно заместник-главният прокурор при ВКП Валери Първанов.

Това, повтаряме, е човекът обявил за ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА липсата на присъди за смъртта на покойните деца. Престъпен цинизъм, за който сякаш наказание няма. Нито оставка, нито уволнение е достатъчно да измие подобен зловещ позор от окаляната физиономия на държавата ни. Защото Първанов е продукт на системата, а тази система ще изплюе още десетки подобни циници. Държавният ни апарат ги отглежда отдавна. Неуки, неадекватни и стигащи до краен и скандален непукизъм към смъртта на децата чиновници.

Сега държавата трябва да получи отрезвителен шамар и дори ритник. Да бъдат изметени всички закърнели туморни образования от рода на гореспоменатия зам.-главен прокурор. Родителите искат и заслужават да чуят това ли наистина е ПОЛИТИКА НА ДЪРЖАВАТА към момента? Къде са сега отговорните институции и кога ще дадат мнение по скандала? Нима приемат изказването? Нима това е общоприетият курс? Ако ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА не е такава, защо ВКП води политика различна от държавната? 

Време е в България да се изготвят такива закони, които да важат за цялото общество, а не за пари или власт имащия индивид! Двадесет години са достатъчен период за анализ да се види кой закон или кой текст или алинея не съответстват на съвремието ни.

В писмото си родителите изразяват вярата си, че всичките им искания и въпроси ще получат бърз и адекватен отговор. Този отговор очаква и цялото общество в страната, но най-много ТЕ, родителите на загиналите и пострадали при катастрофи. Те, хората с неизмерима мъка. За нас, неизпиталите тази болка, остава да крещим заедно с тях и да изкореним страшната диагноза да съществува държавна политика за "убийството на деца".

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини