Двудневен траур в Полша

Продължава разследването на причините за влаковата катастрофа в Южна Полша.

В страната от днес е обявен двудневен национален траур в памет на загиналите при най-тежкия жп инцидент за последните 20 години. Президентът на Полша Бронислав Коморовски обяви двудневен траур на 5 и 6 март в памет на жертвите от тежката железопътна катастрофа, станала в събота. Загиналите при катастрофата край южния град Шчекочини са 16, а ранените - 58. състоянието на трима от тях е тежко. Коморовски посети болницата, където са настанени част от тях, както и мястото на инцидента.

Причините за челния сблъсък на двата влака остават неизяснени.

Припомняме, че влакът от Варшава за Краков, който е имал 4 вагона, се сблъска с композицията между Пшемишъл и Варшава, който е имал 6 вагона. Машините са се озовали един срещу друг на един и същи коловоз, съобщи полската компания за железопътен транспорт.

Според някои информации в момента на катастрофата на успоредния коловоз са се извършвали ремонтни дейности.

Кадри, излъчени по полски телевизии, показват двата локомотива и по три вагона от композициите врязани един в друг.

За последно подобна трагедия се разигра в Полша през 1990 г. Тогава при железопътна катастрофа загинаха 16 души. Сблъскаха се два влака във варшавско предградие. През 1980 г. при друга железопътна катастрофа в Полша загинаха 67 души, а 62 бяха ранени. Тогава близо до Торун, в северната част на страната, пътнически влак се блъсна в товарен влак.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини