САЩ готви война в Сирия

Въпреки изключително деликатното положение и предупрежденията на редица международни експерти да не се предприемат военни действия, администрацията на САЩ е започнала консултации със свои съюзници за атака на територията на Сирия. За това съобщават няколко анонимни високопоставени източници от Капитолия.

Официално целта на операцията ще бъде "защита на мирното население", но в действителност мисията е подкрепа на въоръжената опозиция и накрая за сваляне на режима на президента Башар ал Асад.

Разглеждат се следните варианти.

Първо, въвеждане на зона, забранена за полети, второ - военна охрана на хуманитарен коридор и трето - установяване на зона за безопасност на сирийска територия близо до границата с Турция.

Информациите идват в момент, когато всички военни обекти на САЩ по света са заплашени от кървави атентати.

Движението „Талибан" заяви в обръщение, че ще отмъсти на американските войници за смъртта на мирните афганистанци.

Изявлението дойде след като на 10 март американски войник разстреля 17 мирни граждани в провинция Кандахар. Президентът на Афганистан Хамид Карзай заяви, че това е съзнателен и обмислен акт на отмъщения и поиска обяснение от САЩ. Барак Обама изрази съболезнованията си във връзка със случилото се и обеща да проведе внимателно разследване, но това не спира висшите военни представители на САЩ да готвят поредната военна интервенция на чужда територия.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини