Древен град в скалите - Ески Кермен

    Древният Ески Кермен се намира в труднодостъпно планинско плато. Това е един от най-старите и най-живописни пещерни градове в околностите на Бахчисарай. Заради внушителната си възраст и рядко срещана автентична атмосфера, средновековното селище, чието име на татарски означава Стара крепост е един от най-често посещаваните археологични паметници във високите земи на Крим.

    Добре укрепеният град-крепост е построен от жителите на Византия в края на 6-ти век , за да пази подстъпите към Херсонес, главния пост на Византийската империя на Кримския полуостров. Скали високи 30 метра обграждат Ески Кермен и служат като естествена защита. Защитната система на селището се състои от най-укрепения южен център, разположен до главните градски порти и северен комплекс достъпен само чрез стълбище в тайна пещера със скрит вход. Казематите и помещенията за пазителите на крепостта се намирали точно пред урвата.

    Периодът на разцвет започнал през 10-ти век и продължил почти 3 века. По това време територията на града се увеличила на 9 хектара, а населението нараснало на 3 000 души занимаващо се предимно с градинарство и фермерство. Ески Кермен се превърнал в голям търговски и занятчийски център и важен административен и политически център в Югоизточен Крим. Градът бил застроен с правоъгълни сгради разделени от широки улици. В допълнение към жилищните сгради, тук са били разположени и няколко надземни и подземни храмове.

    Като цяло Ески Кермен наброявал 350 пещери, повече от всеки друг пещерен град в Крим. Повечето от тях се използвали за битови нужди, като заграждения и магазини за храна. Отделна мрежа от пещери служила като хамбар, чийто запаси помогали на жителите на града да издържат дългите обсади.

    Ески Кермен престава да съществува през 1299, когато е почти напълно разрушен от монголските войски. Градът прави опит да се възстанови, но век по-късно монголската армия разрушава укрепленията и го опостушава. Ески Кермен е изоставен, много пещери зеят в него като рани. Въпреки трагичната си съдба, градът е успял да запази останки от много крепости, храмове и жилищни сгради изсечени в скалите. Сега предлага възможност за посещение на възхитителни каменни къщи и за разходка из средновековните улици.

    Храмът на тримата конници, изсечен в гигански каменен блок предизвиква най-голям интерес. Оцелели са фрагменти от стенописи, датиращи от 12-13 век. Руини на друг древен храм – Базилика, построен преди 1500 години се издигат на бившия централен площад в пещерния град. Една от най-големите забележителности на Ески Кермен е дълбок кладенец изсечен в скалата. 89 стъпала водят до пещера в дълбините му, в която се събирала вода от различни източници в подножието на платото.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини